TurboTreats
Maak het hele jaar kans op gave prijzen met TURBOTREATS! Bekijk hier de prijzen en trekkingsdata
Prefer to shop in your own language?

Het samenspel tussen het chassissysteem en het remsysteem van je Honda

Het chassis- en het remsysteem zijn een nauw verbonden duo, dat essentieel is voor de veiligheid. We gaan hier dieper in op het belang van chassisonderdelen in combinatie met een remsysteem en hoe ze samenwerken om een veilige rijervaring te waarborgen.

Het chassis en het remsysteem werken nauw samen

Een goed gemaakt onderstel heeft invloed op hoe je Honda rijdt. Het zorgt dat het gewicht goed verdeeld is. Dit helpt bij het remmen, zodat de wielen niet blokkeren of glijden. Cruciaal in noodgevallen…

Ook heeft een efficiënt remsysteem invloed op het onderstel. Als je hard remt, gaat het gewicht van de auto naar voren. Het onderstel moet dit aankunnen zonder dat de auto instabiel wordt.

Samenwerking tussen het onderstel en de remmen is heel belangrijk voor de veiligheid, het comfort en hoe goed je Honda rijdt.

Balans en stabiliteit: chassis en ophanging

De vering en het onderstel houden de auto stabiel als je remt. Als ze goed ontworpen zijn, verdeelt de auto het gewicht gelijkmatig over de wielen. Zo remt de auto beter en beweegt hij niet zijwaarts.

Vering en remprestaties

De vering helpt ook bij het remmen. Hij zorgt dat de banden goed contact houden met de weg, zelfs als je hard remt. Zo hebben de remmen meer grip en werken ze beter.

Rembalans

Een evenwichtige remwerking Goed remmen betekent evenwichtige remkracht. Als de remmen goed afgesteld zijn en de vering klopt, is de remkracht evenwichtig verdeeld over alle vier de wielen. Zo slip je niet en beweeg je niet zijwaarts.

ABS (Antiblokkeersysteem)

Moderne auto's hebben vaak ABS. Dit voorkomt dat de wielen blokkeren tijdens het remmen. Sensoren meten de snelheid van de wielen en passen de remkracht aan. Het onderstel helpt het ABS door de auto stabiel te houden.

Remmen en onderstel

Bij het maken van een auto kiest men het onderstel op basis van de remmen. Sportieve auto's hebben vaak stevige vering voor hard remmen. Comfortabele auto's hebben juist zachte vering voor rustig remmen.

Remvloeistof en vering

De remvloeistof in het remsysteem kan veranderen door temperatuur en druk. Dit kan invloed hebben op hoe de remmen werken. Een goede vering zorgt dat de auto stabiel blijft, zelfs als de remvloeistof verandert.

Dynamische remkrachtverdeling

Sommige auto's hebben EBD (Electronic Brakeforce Distribution). Dit verdeelt de remkracht over de wielen, afhankelijk van het gewicht. Zo blijft de auto stabiel en remt hij sneller.

Hoe kun je het chassis en het remsysteem van je Honda verbeteren?

  1. Ophanging Verbeteringen: Het upgraden van je ophanging kan zorgen voor meer comfort, betere controle en algemene stabiliteit. Je kunt kiezen voor stevigere schokbrekers en veren voor betere controle in bochten, of aanpasbare ophangsystemen waarmee je de rit kunt aanpassen aan verschillende rijomstandigheden.
  2. Remsysteem Verbeteringen: Een upgrade aan je remmen kan zorgen voor betere remkracht en minder remvervaging. Dit kan het installeren van grotere remschijven, sportremblokken en roestvrijstalen remleidingen omvatten voor betere hitteverspreiding en reactievermogen.
  3. Versteviging van het Chassis: Het versterken van het chassis met extra beugels en stangen kan de structurele stijfheid verbeteren, waardoor de carrosserie minder buigt tijdens bochten en je een meer verbonden rijgevoel krijgt.
  4. Wielen en Banden Upgrades: Grotere, high-performance wielen en banden kunnen zorgen voor meer grip en betere controle. Het is echter belangrijk om een geschikte ruimte tussen de banden en de wielkast te behouden en geen negatieve invloed te hebben op het rijcomfort.
  5. Anti-Rolstangen (Stabilisatorstangen): Het upgraden of aanpassen van anti-rolstangen kan de zijwaartse beweging van de carrosserie tijdens bochten verminderen, wat de stabiliteit en controle verbetert.
  6. Rubbers en Ophangingssteunen: Een upgrade naar hoogwaardige rubbers en steunen kan trillingen verminderen, de stuurreactie verbeteren en de algehele rijervaring bevorderen.

Bij het maken van deze keuzes is het belangrijk om rekening te houden met je rijstijl, het soort rijden dat je doet (stad, snelweg, circuit) en je budget. Houd er ook rekening mee dat het aanpassen van je chassis van invloed kan zijn op de garantie van je voertuig en mogelijk de naleving van veiligheidsvoorschriften kan beïnvloeden. Het is daarom verstandig om voor het maken van ingrijpende wijzigingen advies in te winnen bij deskundigen en professionals.

Enkele van onze merken zijn:

Onderhoud je het chassissysteem zelf of raadpleeg je een monteur?

Goed onderhoud en inspectie zijn cruciaal voor je veiligheid en rijplezier. Eenvoudige taken, zoals het schoonhouden van het chassis om roest te voorkomen, kun je prima zelf uitvoeren. Dit is een goede manier om de levensduur van het chassis te verlengen.

Als het gaat om meer complexe taken, vereist dat gespecialiseerde kennis, apparatuur en ervaring. Denk aan het controleren van de stevigheid, uitlijning, vering en andere belangrijke onderdelen van het chassis. Bedenk goed of je dit zelf wilt doen of dat het beter is om hulp te zoeken bij een professionele monteur of autogarage. Op veiligheid moet je niet beknibbelen.

Vind alles voor het chassis: van verlagingsets tot draagarmen

Welke verbeteringen kun je doorvoeren in het remsysteem van je Honda?

Je kunt verschillende verbeteringen aanbrengen in het remsysteem van je Honda. Deze verbeteringen kunnen de remprestaties en de veiligheid van je auto verhogen. Er zijn verschillende opties waaruit je kunt kiezen, afhankelijk van je behoeften en budget.

Mogelijke verbeteringen in volgorde van belangrijkheid:

  1. Betere Remblokken en -schijven: Deze zijn meestal de eerste keuze, omdat ze de primaire bron van remkracht zijn. Het vervangen van standaard remblokken en schijven door prestatiegerichte varianten kan de remkracht verbeteren en de remafstand verkorten.
  2. Hoogwaardige Remvloeistof: Het upgraden naar een betere kwaliteit remvloeistof kan de remrespons verbeteren, vooral onder zware omstandigheden.
  3. RVS Remleidingen: Het installeren van roestvrijstalen remleidingen kan de remrespons scherper maken en zorgen voor een meer directe feedback.
  4. Sportremklauwen: Het vervangen van de remklauwen door sportremklauwen kan zorgen voor een gelijkmatigere remdruk en betere warmteafvoer. Deze kun je overwegen als je een nog betere controle en prestatie wilt.

Je keuzes hangen af van factoren zoals je rijstijl, het soort rijden dat je doet (dagelijks rijden, sportief rijden), en je budget. Het is belangrijk om te overwegen hoeveel je bereid bent te investeren in verbeteringen en welke aspecten van de remprestaties voor jou het belangrijkst zijn.

Enkele van onze merken zijn:

Onthoud dat het belangrijk is om grondig onderzoek te doen en mogelijk advies in te winnen bij experts voordat je belangrijke wijzigingen aanbrengt in het remsysteem van je auto.

Kun je het remsysteem van je Honda zelf onderhouden?

Je begrijpt vast wel dat het goed onderhouden van het remsysteem van je Honda erg belangrijk is voor jouw veiligheid, die van je passagiers en andere weggebruikers. Als je handig bent, kun je zelf al veel doen.

Onthoud altijd dat het verstandig is om professionele hulp in te schakelen als je twijfelt over het onderhoud van je remsysteem! Onze monteurs staan graag voor je klaar!

Vind alles voor je remsysteem: en verhoog je veiligheid en rijplezier!

13 september 2023