Prefer to shop in your own language?

Honda tuning en performance onderdelen: Stappenplan voor meer power

Tuning

Honda tuning is enorm populair. De Honda motor is dan ook een dankbaar tuning project waar je alle kanten mee op kunt. Vanuit de fabriek zijn de motoren van Honda al pittiger dan de motoren van diverse andere automerken. Dat nodigt uit om er nóg meer power uit te halen. 

Je wilt je Honda tunen, maar waar moet je beginnen? Er zijn zoveel performance onderdelen te krijgen. Dat maakt kiezen lastig. De juiste Honda tuning onderdelen samenstellen voor jouw set-up is belangrijk, als je echt alle power uit je motor wilt halen. Hoe beter de performance onderdelen op elkaar afgestemd zijn, hoe sneller en fijner je Honda zal rijden. 

Het is daarom belangrijk dat je vooraf bedenkt wat je wilt bereiken. Daarmee voorkom je dat je nu tuning en performance parts voor je Honda koopt, waar je straks niets meer aan hebt. In deze serie blogs nemen we je stap voor stap mee in de wereld van de Honda tuning. 

Dat is ook precies de reden waarom de blog over wegligging en remmen vóór tuning en performance komt. Het klinkt misschien niet zo spectaculair, maar een goede wegligging en remmen geeft je enorm veel rijplezier en zorgt ervoor dat je nog meer kunt genieten van de pk’s die je uit je motor gaat halen. 

In deze serie blogs ontdek je:

 • Hoe je de wegligging en remmen van je Honda beter maakt;
 • Wat er qua performance tuning allemaal mogelijk is met je Honda;
 • Welke interieur en exterieur onderdelen er leverbaar zijn om de looks van je Honda naar jouw wens aan te passen;
 • Hoe je jouw Honda het beste kunt onderhouden, zodat je jaren plezier hebt van je auto.

We gaan er stiekem vanuit dat je eerst je remmen en onderstel een flinke upgrade geeft, voordat je serieus vermogen uit je Honda gaat halen. Want met een uitstekende wegligging en voldoende stopping power is je Honda pas echt klaar voor extra power!

Disclaimer: Aanpassingen aan je auto kunnen er voor zorgen dat deze niet meer voldoet aan de eisen die jouw land stelt. Controleer daarom altijd zelf aan welke eisen je auto moet voldoen.


 

Wat wil je bereiken met jouw Honda tuning project?

In de Honda Tuning startgids heb je al in grote lijnen kunnen lezen wat er mogelijk is met je Honda. In de blog over wegligging en remmen heb je alle belangrijke aandachtspunten voorbij zien komen. Je weet nu precies wat je nodig hebt om straks je vermogen op de weg te krijgen én op tijd weer stil te staan.

Vooraf weten waar je heen wilt met je Honda tuning project geeft je een duidelijker beeld van welke performance onderdelen je nodig hebt voor jouw build.

Om je een voorbeeld te geven: Veel Honda tuners beginnen met het vervangen van hun katalysator door een katvervanger. Weet je nu al dat je een uitlaatspruitstuk met JDM aansluiting wilt, dan gaat je katvervanger daar niet meer op passen, omdat deze een te kleine flens heeft. Dat is natuurlijk zonde.

Wil je op een rustig tempo je Honda gaan tunen en komt het JDM uitlaatspruitstuk pas veel later, dan kun je er natuurlijk altijd voor kiezen om voorlopig wel met een gewone maat katvervanger te rijden. Dit geldt ook voor het uitlaatspruitstuk. Als je nu al weet dat je op korte termijn met een turbo wilt gaan rijden, is het niet handig om nu veel geld uit te geven aan een performance uitlaatspruitstuk. Deze heb je niet meer nodig als je turbo set-up erop komt. 

Er zijn een aantal vragen die je jezelf moet stellen voor je begint met het tunen van je Honda:

 • Wil ik NA (Naturally Aspirated) blijven rijden? Dus zonder turbo of supercharger. 
 • Wil ik graag een turbo?
 • Heb ik liever een supercharger?
 • Hoeveel vermogen wil ik uiteindelijk hebben?
 • Waar wil ik mijn Honda voornamelijk gaan gebruiken? 

Al deze vragen zijn van belang voor het kiezen van de juiste Honda tuning onderdelen. Een motor die NA blijft, zul je heel anders opbouwen dan een Honda met turbo of supercharger. Zelfs tussen deze twee geblazen systemen zit een groot verschil. 

Het uiteindelijke vermogen dat je graag wilt, is ook zeker iets om rekening mee te houden. Er komt een punt waarop de standaard motoronderdelen het vermogen niet meer aan kunnen en je motor sterkere internals nodig heeft. Je wilt natuurlijk niet je drijfstangen door je motorkap naar buiten zien komen. Door je Honda motor op te bouwen met sterkere onderdelen, zoals drijfstangen en zuigers, zorg je ervoor dat hij al het extra vermogen aankan. 

 

Lees in onze Turbo handleiding meer over het plaatsen van een Turbo

 


 

Stem je Honda tuning af op je gebruik

Misschien nog wel de belangrijkst vraag: Waar wil je jouw Honda voor gebruiken. Is het je daily, waarmee je betrouwbaar elke dag de weg op wilt? Natuurlijk is tuning dan ook zeker mogelijk, maar je zult niet op het randje gaan zitten qua vermogen. Je kunt rustig met een goed gebouwde Honda, met een turbo of supercharger, dagelijks de weg op en hier jaren plezier van hebben. 

Een Honda met supercharger is heerlijk rijden op de openbare weg. Je motor wordt over het hele toerenbereik sneller en pakt soepel op in elke versnelling. Kies je voor een turbo, dan is het belangrijk om te kijken welke turbo je neemt. Hoe groter de turbo, hoe groter het turbogat. Op de openbare weg zul je niet altijd in de hoogste toeren rijden. Wil je op de snelweg even wegtrekken, dan zul je met een grote turbo eerst terug moeten schakelen voor je van je pk’s gebruik kunt maken. Wil je dat niet, dan kun je beter een kleinere turbo kiezen. Laat je hier goed over informeren en geef je wensen daarbij duidelijk aan om teleurstellingen te voorkomen. 

Gebruik je jouw Honda op de gewone weg en wil je daarnaast regelmatig het circuit op om deel te nemen aan trackdays of tijdens evenementen je power op de baan showen? Dan heb je weer andere aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Op het circuit belast je jouw motor op een andere manier dan op de openbare weg. De temperaturen onder de motorkap zullen flink hoog oplopen. Een goede koeling is dan bijvoorbeeld geen overbodige luxe, die mag niet vergeten worden. 

Honda’s worden ook veel gebouwd voor de dragstrip. Het lage gewicht en de krachtige motor vormen een mooie basis. Je Honda klaar maken voor dragraces is weer een heel ander level. Hier komt het minder aan op betrouwbaarheid en wil je elke pk eruit persen. Je set-up vraagt het uiterste van de motor en een gebroken aandrijfas of kapotte versnellingsbak op zijn tijd hoort er nu eenmaal bij. Uiteraard kies je hier voor de beste performance part. Je wilt natuurlijk niet net voor de finale uitvallen. 


 

Is tuning in Nederland legaal?

In Nederland heb je vrij veel mogelijkheden om je Honda op een legale manier te tunen. Zolang je Honda aan de RDW-richtlijnen blijft voldoen is het goed. Dit is in België bijvoorbeeld een heel ander verhaal. Daar is technische tuning en sommige optische tuning bijna niet mogelijk door allerlei strenge regels bij de jaarlijkse keuring. In België mag een auto niet verbouwd worden zonder toestemming van de fabrikant. Er is een speciale wetgeving autotuning waarin is vastgelegd welke verbouwingen mogelijk zijn zonder toelating van de fabrikant. Ook in Duitsland gelden strenge regels hiervoor.

Tuning in Nederland wordt over het algemeen gedoogd, zolang je het maar veilig doet. Let er wel op dat je officieel je Honda moet laten herkeuren bij de RDW als je 20% meer vermogen hebt dan standaard. Bij deze keuring wordt je hele auto nagekeken en opnieuw gewogen. Het nieuwe gewicht en het toegenomen motorvermogen komt op je nieuwe kentekenbewijs te staan. Zo kun je weer legaal op pad met je getunede Honda.  


 

luchtinlaat

Honda tuning en performance: Luchtinlaat en uitlaat verbeteren

Het verbeteren van de luchtinlaat en uitlaat van de Honda is de meest populaire eerste stap onder beginnende Honda tuners. Het is ook een logische stap, omdat de luchtinlaat en uitlaat delen zijn waarop je motor vanuit de fabriek flink geknepen wordt. Dit heeft alles te maken met regels waaraan de fabrikant moet voldoen. Nu zit daar een behoorlijke marge op, waardoor je op een nog steeds legale manier je Honda kunt tunen. Uiteraard moet je wel oppassen met einddempers die teveel geluid maken. Zeker in de Randstad wordt hier veel op gecontroleerd. Gelukkig kun je bij veel dempers het geluid zelf regelen met een silencer. Het gebruik van een silencer houdt wel wat vermogen tegen.     

Om meer vermogen te kunnen leveren is het belangrijk dat je Honda goed kan ‘ademen’. Dit doe je door de standaard luchtinlaat en uitlaat te vervangen. Voor het verbeteren van de inlaat en uitlaat van je Honda zijn allerlei verschillende performance parts te krijgen. Blijf altijd goed in gedachten houden wat je uiteindelijke doel is en kies daar de beste tuning onderdelen bij. 

Honda luchtinlaat verbeteren

Het verbeteren van de inlaat van je Honda kan op verschillende manieren. Van hele lichte tuning tot een intake met potentie. 

De mogelijkheden voor het verbeteren van je luchtinlaat op een rij:

 1. Vervang het standaard filter door een vervangfilter van bijvoorbeeld K&N. Deze wordt in de standaard filterbox geplaatst en kan jaren mee, omdat hij steeds schoongemaakt kan worden. 
 2. Haal het standaard luchtinlaatsysteem vanaf de gasklep weg en vervang het door een air intake. De standaard luchtfilterbuis is van een soort rubber. De buis van een performance air intake is gemaakt van aluminium. Deze is mooi glad en kan niet ‘vacuüm’ trekken als je flink gas geeft. Een air intake wordt ook wel een short ram intake genoemd. Dit komt doordat het systeem een korte intakebuis heeft, waarmee het filter onder de motorkap blijft. Hier kan je luchtinlaatsysteem nog steeds warme lucht aanzuigen van de motor, waardoor je geen optimale vermogenswinst hebt.
 3. Vervang het standaard luchtinlaatsysteem door een cold air intake. Een cold air intake is voorzien van een langere intakebuis, waardoor het filter in de voorbumper van je Honda terechtkomt. Hier zuigt het filter koude rijwind aan, wat voor optimale vermogenswinst zorgt. Er is hier wel een aandachtspunt: Het filter zit zo laag dat je de kans loopt water aan te zuigen als je door een diepe plas rijdt. Dit kan ernstige schade toebrengen aan je motor. Hier zijn gelukkig oplossingen voor. Met een speciale bypass valve of een Hydro shield wordt het water tegengehouden voor het bij je motor kan komen. 

De luchtfilters die bij deze air intake systemen geleverd worden, zijn herbruikbaar en gaan jaren mee. Om een maximale aanzuigcapaciteit te behouden is het belangrijk om ze regelmatig schoon te maken. Hiervoor zijn speciale reinigingssets verkrijgbaar van bijvoorbeeld K&N. Zorg dat je deze in je garage hebt staan, dan reinig je met gemak jouw intakefilter. 

Afhankelijk van je wensen zijn er nog meer onderdelen aan het luchtinlaatsysteem die verbeterd kunnen worden. Namelijk het inlaatspruitstuk en de gasklep. Wil je met een supercharger gaan rijden, dan heeft het vervangen van het inlaatspruitstuk geen zin. Bij het monteren van de superchargerkit wordt dit gedeelte helemaal vervangen. Wel wil je zoveel mogelijk koude lucht, dus kies voor een goede cold air intake. 

Een belangrijk aandachtspunt bij het verbeteren van het luchtinlaatsysteem van je Honda is de luchtflow. Je wilt een zo mooi mogelijke flow bereiken, zonder stootranden waardoor rare wervelingen ontstaan. In de webshop van AKR Performance vind je allerlei handige verloopstukken, klemmen en ander montagemateriaal. Dat is handig als je een complete custom made air intake of cold air intake wilt maken. 

Let ook goed op de combinatie van gasklep en inlaatspruitstuk. Je wilt eigenlijk dat de diameter van de gasklep perfect aansluit op de aansluiting van het inlaatspruitstuk. Zet je een extra grote diameter gasklep op een performance inlaatspruitstuk met een kleinere diameter? Dan ben je het voordeel van de grotere diameter eigenlijk weer kwijt, door de stootrand die er zit. Soms is het mogelijk om het inlaatspruitstuk uit te laten draaien, zodat de aansluiting precies op elkaar past. 

TIP: Hoe koeler de inlaatlucht, hoe beter. Je wilt daarom liever niet dat je inlaatspruitstuk wordt opgewarmd door de motor. Dit kun je tegengaan door de pakking tussen je motor en het inlaatspruitstuk te vervangen door een thermische inlaatspruitstukpakking. Deze pakking is gemaakt van hoogwaardig kunststof en heeft een isolerende werking. De warmteoverdracht van de cilinderkop naar het inlaatspruitstuk wordt hierdoor sterk verminderd, waardoor je zomaar een paar procent meer vermogen krijgt. 

Bekijk hier alle luchtinlaatsystemen voor je Honda

 

Honda uitlaat verbeteren

De standaard uitlaat van je Honda is meestal een van de eerste onderdelen die verdwijnt als je met tuning aan de slag gaat. Je uitlaat bestaat uit verschillende delen. Deze hoef je niet allemaal tegelijk te vervangen. Ben je net begonnen met Honda tuning, dan willen veel tuners vooral een sportief geluid. Dit bereik je met het vervangen van de einddemper. 

Ook hier geldt weer, houdt het einddoel voor ogen. Wil je meer vermogen, dan krijg je dat niet zo makkelijk door de dunne, standaard tussenpijp geperst. Het is slimmer om meteen te kiezen voor een compleet cat-back uitlaatsysteem, zodat je tussenpijp en einddemper goed op elkaar zijn afgestemd qua dikte en performance. Daarmee maak je jouw Honda uitlaat klaar voor de power die er in de toekomst doorheen moet. Groter is niet altijd beter, je hebt de juiste tegendruk nodig om je motor optimaal te laten presteren. 

Misschien overbodig om te vermelden, maar een uitlaat moet altijd lekdicht worden gemonteerd. Alle benodigde pakkingen en montagemateriaal wordt meegeleverd of is in onze webshop te vinden, als je tussentijds je uitlaat een keer los wilt halen. Goede montage zorgt voor optimale performance. 

We lopen stap voor stap de uitlaatdelen door en laten zien welke performance onderdelen er leverbaar zijn. 

 

Honda uitlaatspruitstuk verbeteren

We beginnen van voor naar achter, bij het uitlaatspruitstuk. Dit is het uitlaatdeel tussen je motor en de katalysator. De uitlaatgassen komen vanuit de 4 cilinders je uitlaatsysteem binnen en moeten zo snel mogelijk richting het einde van je uitlaat gestuurd worden. Om dit goed te laten verlopen wil je een spruitstuk dat de uitlaatgassen een optimale flow geeft. Een performance uitlaatspruitstuk wordt ook wel een spaghetti spruitstuk genoemd. Bij performance uitlaatspruitstukken is het streven om alle buizen even lang te maken, zodat de gassen ongehinderd door kunnen stromen, zonder te botsen. 

Wanneer je met Honda tuning aan de slag gaat, kom je verschillende soorten uitlaatspruitstukken tegen. Verschillende materialen, zoals rvs of keramisch gecoate, waarbij de coating zorgt voor een betere afvoer van warmte. Maar ook verschillende modellen, zoals 4-2-1 en 4-1. 

Het 4-2-1 uitlaatspruitstuk is simpelweg een model waarbij de 4 buizen vanaf de motor eerst overgaan in 2 buizen en daarna pas in één buis. Deze modellen liggen vaak wat hoger onder de auto, waardoor je ze minder makkelijk raakt als je Honda verlaagd is.  

Daarnaast geeft dit model, door zijn vormgeving, vooral meer vermogen en trekkracht in het lagere toerengebied.

Bij het 4-1 uitlaatspruitstuk lopen de 4 buizen vanaf de motor over in één buis. De 4 buizen liggen twee aan twee boven elkaar, hierdoor komt dit uitlaatspruitstuk lager onder je auto te liggen. De kans dat je de uitlaat raakt op een drempel of als je wilt parkeren met de neus bij een stoepje is daardoor groter. Dit is in het begin even wennen, maar je wordt er als snel handig in. Het 4-1 uitlaatspruitstuk levert zijn maximale vermogenswinst op hoge toeren. 

Naast het performance uitlaatspruitstuk met een normale aansluiting, is er ook een JDM model leverbaar. Het JDM model heeft een 2,5” aansluiting richting de katvervanger. Hier past dus niet elke katalysator, katvervanger, race katalysator of testpijp op. Wil je een JDM uitlaatspruitstuk, houdt hier dan rekening mee bij de aanschaf van de rest van je uitlaat. 

Bekijk hier alle uitlaatspruitstukken voor je Honda

 

Honda katalysator vervangen voor meer vermogen

Afhankelijk van het bouwjaar van je Honda kun je de standaard katalysator vervangen door een katvervanger, sportkat of testpijp. Doe je dit op een Honda die voor 1995 gebouwd is, dan heb je hier over het algemeen bij de APK geen last van. Alle bouwjaren hierboven moeten aan strengere eisen voldoen. De kans is groot dat je zonder katalysator niet meer door de APK komt. 

Nu kun je elk jaar voor de APK je standaard katalysator terugzetten, maar daar heb je misschien geen zin in. Met een sportkat of race katalysator worden de uitlaatgassen nog wel gefilterd, maar kunnen makkelijker doorstromen door de open celstructuur.

De uitlaatgassen in je uitlaat worden gemeten door één of meerdere lambdasondes. Deze sensors geven de gemeten waardes door aan je ECU. De computer in je Honda gebruikt deze informatie om je motor netjes te laten lopen. Door het vervangen van de katalysator kunnen de waardes sterk gaan afwijken, waardoor ze buiten de marges vallen. Hierdoor kan je ECU een foutcode laten zien op je dashboard. Dit is in de meeste gevallen eenvoudig op te lossen met een zogenaamde ‘cell fix’. 

Bekijk hier alle katalysators en race katalysators voor je Honda

Bekijk hier alle katvervangers en testpijpen voor je Honda

 

Honda tussendemper en einddemper vervangen

De tussendemper van je Honda bevindt zich na de katalysator en voor de einddemper. De meeste performance tussendempers zijn gemaakt van RVS, zodat ze niet snel roesten en lang meegaan. Er zijn verschillende uitvoeringen leverbaar, zowel met als zonder demper. 

Wil je vooral een sportief geluid, dan vervang je de einddemper door een performance uitvoering. Het is niet direct nodig om zowel de einddemper als de tussendemper tegelijk te vervangen. Diverse einddempers zijn zo ontworpen dat je ze op de standaard tussendemper kunt monteren. 

Er zijn allerlei verschillende einddempers leverbaar voor jouw Honda. Het geluidsniveau verschilt per einddemper. Sommige worden geleverd met (verstelbare) silencer, zodat je zelf de hoeveelheid geluid kunt regelen. 

Bekijk hier alle tussendempers voor je Honda

Bekijk hier alle einddempers voor je Honda

 

Honda uitlaat tuning met cat-back systeem

Het cat-back systeem is een compleet uitlaatpakket, dat bestaat uit een tussendemper en einddemper. Dit systeem is netjes op elkaar afgestemd, voor een maximale flow en vermogenswinst. Ben je toch van plan om je hele uitlaat aan te pakken? Dan raden we aan te kiezen voor een cat-back systeem. 

Met een cat-back systeem weet je zeker dat dit deel van de uitlaat goed op elkaar is afgestemd, zeker als je hem combineert met een uitlaatspruitstuk en katvervanger, testpijp of race katalysator die past bij jouw set-up. Ook bij cat-back systemen heb je keus uit allerlei merken en uitvoeringen. Daardoor kun je precies de cat-back kiezen die past bij jouw wensen op gebied van geluid en performance. 

Bekijk hier alle cat-back systemen voor je Honda

 

Custom made uitlaatsysteem

Heb jij speciale plannen met je Honda, dan kom je misschien niet uit met de standaard maten waarin de performance uitlaatsystemen geleverd worden. Gelukkig is dat geen probleem, want AKR Performance houdt ook rekening met de tuner die alles zelf op maat wil maken. Daarom vind je in onze webshop allerlei universele uitlaatdelen, waarmee je zelf je custom made uitlaatsysteem kunt maken.   

Als specialist in het leveren van Honda tuning onderdelen weten we precies wat jij nodig hebt. Daarom vind je in onze webshop alles om jouw uitlaat op maat te maken:

 

Uitlaat isolatie geeft meer vermogen

Er komt flink wat warmte van je uitlaat af. Bij sommige Honda modellen kun je dit zelfs in de auto voelen door het opwarmen van de pookknop, waar de uitlaat onderdoor loopt. Het uitlaatspruitstuk loopt vlak onder de carterpan en onder de motorruimte door. Warmte stijgt en zal dus de olie in je carterpan en de motorruimte opwarmen. 

Als je elke pk wilt benutten, wil je de temperatuur zo laag mogelijk houden. Voorkomen dat de warmte van je uitlaat je motor en motorruimte opwarmt, is daarom een logische stap. Dit kun je eenvoudig doen door je uitlaatspruitstuk te voorzien van heat wrap of uitlaatband. Hiermee isoleer je de uitlaat, waardoor de warmte in de uitlaat blijft. 

De uitlaat van je Honda isoleren biedt allerlei voordelen:

 • Je verhoogt de performance;
 • De temperatuur onder de motorkap wordt lager;
 • Je beschermt hitte gevoelige onderdelen;
 • De inlaatluchttemperatuur blijft lager. 

Bekijk hier alle isolatiematerialen voor je Honda


 

Meters

Performance meters in je Honda

Je ziet veel tuners rondrijden met allerlei meters in hun auto. Dat is niet alleen omdat het er gaaf uitziet, maar ook omdat het noodzakelijk is dat jij weet wat er in de motorruimte gebeurt. Als je lang van je Honda wilt genieten, is het belangrijk dat je goed met hem omgaat. Je motor netjes warm rijden hoort hier zeker bij. Ga je flink gas geven terwijl je motor nog niet op temperatuur is, dan veroorzaak je onnodig veel slijtage en dat komt je vermogen niet ten goede.

Vanuit de fabriek is je Honda afgesteld binnen veilige marges. Als jij gaat tunen breng je hier natuurlijk verandering in. Je gaat meer van je motor vragen en afstellingen veranderen. Met een cold air intake systeem komt er bijvoorbeeld meer koude lucht je motor binnen. Dan moet er eigenlijk ook meer benzine bij om het mengsel optimaal te houden. Gas geven met een te arm mengsel kan het einde van je motor betekenen.

Het installeren van meters in je Honda is daarom geen luxe, maar noodzaak. De belangrijkste meters die je in je Honda wilt hebben als je gaat tunen zijn: 

 • Oliedrukmeter
 • Olietemperatuurmeter 
 • Air/fuel meter

De oliedruk geeft aan of er voldoende oliedruk in het systeem is om optimaal te werken. Natuurlijk heb je een olielampje in je auto die gaat branden als er te weinig olie in je motor zit, maar dan ben je al te laat. Zie je de oliedrukmeter bijvoorbeeld terugzakken in een bocht, dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk je oliepeil controleert. Met een oliedrukmeter zie je het ook meteen als er ergens een grote lekkage zou ontstaan, waardoor de olie snel wegstroomt. Je kunt dan meteen je motor uitzetten.

De olietemperatuurmeter geeft je belangrijke informatie die je niet op je dashboard kan zien. Als de watertemperatuur warm is, geldt dit niet voor de olie. Die doet er langer over om op bedrijfstemperatuur te komen. Pas als de olie warm is, zal er optimale smering in je motor zijn. Het is daarom belangrijk dat je jouw rechtervoet onder controle kunt houden tot je olietemperatuurmeter zegt dat je los mag gaan. 

Daarnaast is het natuurlijk ook goed om te zien wat je olietemperatuur doet als je sportief gas geeft. Zeker op het circuit zal je zien dat de temperatuur flink kan oplopen. Afhankelijk van welke olie je gebruikt, zit er een maximum aan de temperatuur waaronder de olie goed zijn werk kan blijven doen. Ga je hier overheen, dan neemt de smerende werking snel af. Let daarom zeker op het circuit goed op de olietemperatuur. 

De air/fuel meter laat precies de verhouding tussen lucht en benzine in je motor zien. Dit is een meter die je goed in het oog moet houden. Plaats hem daarom op een plek die je continue kunt zien. De raamstijl is hiervoor een prima plek. Vanuit je ooghoek zie je precies wat je air/fuel meter doet. Geef je vol gas en slaat de meter in het rood? Laat direct je gas los om schade aan je motor te voorkomen. 

Natuurlijk zijn er nog veel meer meters die je in je Honda kunt plaatsen. Heb je een turbo of supercharger, dan is een boost meter ook een leuke toevoeging. Je kunt precies zien wanneer er boost geleverd wordt, maar ook een lekkage waardoor er boost wegvalt, wordt zo veel sneller opgemerkt. 

Bekijk hier alle meters voor je Honda


 

Brandstofsysteem

Honda tuning en performance: Brandstofsysteem

Het aanpassen van je brandstofsysteem hoort zeker bij Honda tuning. De pk’s moeten nu eenmaal uit de benzine komen, dus de aanvoer daarvan is belangrijk. Doe je aanpassingen aan je motor, zoals een cold air intake, waardoor er meer lucht aangevoerd wordt, dan moet er ook meer benzine bij. Dit doe je in eerst instantie eenvoudig met een benzinedrukregelaar. Monteer hier ook meteen een benzinedrukmeter bij onder je motorkap, dan kun je zien wat je afstelt, wel zo handig.

Ga je serieuze pk’s uit je Honda motor halen, dan wordt de aanvoer en druk in je brandstofsysteem nog belangrijker. Dit regel je met een sterkere brandstofpomp in je benzinetank, een fuelrails en grotere injectors die je motor van voldoende brandstof voorzien. 

Bekijk hier alle onderdelen om het brandstofsysteem van je Honda te tunen


 

Ontstekingssysteem tuning voor meer performance

Je ontstekingssysteem zorgt ervoor dat het brandbare mengsel in je motor op het juiste moment ontstoken wordt, waarbij de pk’s vrijkomen. Een zo goed mogelijk werkend ontstekingssysteem laat je Honda soepel lopen en zorgt dat alle pk’s uit je motor worden gehaald. 

Elke hapering in je ontstekingssysteem zorgt voor een verminderde performance. Het is daarom goed om kritisch naar je ontstekingssysteem te kijken. 

De ontsteking van een Honda is kwalitatief al goed, maar kan nog beter. Vooral de bougiekabels van de wat oudere Honda modellen zullen na vervanging veel beter presteren. Pas ook de bougies aan op jouw set-up. 

Een van de bekendste tuning merken voor je ontstekingssysteem is MSD. Dit merk levert allerlei performance ontstekingsonderdelen voor je Honda, waardoor je heel je ontsteking kunt optimaliseren.

Bekijk hier alle onderdelen voor het ontstekingssysteem van je Honda


 

Honda tuning en performance: aandrijving verbeteren

Het verbeteren van de aandrijflijn hoort zeker bij het tunen van je Honda. De standaard koppeling kan best wat vermogen hebben, maar er komt een punt dat het te veel wordt. Een performance koppeling is dan nodig om het gestegen vermogen aan te kunnen. 

Vooral bij het kiezen van de juiste koppeling is het belangrijk dat je goed kijkt naar wat je wilt bereiken. Kies een koppelingset die past bij je set-up. Een onnodig zware koppeling betekent overmatige slijtage aan je versnellingsbak en andere delen van je aandrijflijn. 

Wanneer je de versnellingsbak gaat demonteren voor het vervangen van de koppeling, neem dan meteen het vliegwiel mee. Het vervangen van het standaard vliegwiel door een lichtmetalen vliegwiel is een geweldige upgrade voor je performance. Je zult merken dat je Honda sneller en makkelijker oppakt bij het optrekken. Ook zal hij sneller reageren op je gaspedaal, zowel bij het gas geven als wanneer je gas loslaat. 

Sterkere aandrijfassen helpen je extreme hoeveelheden vermogen op het asfalt te krijgen. Zeker voor Honda’s op de dragstrip zijn deze aandrijfassen aan te raden. Ze zijn in verschillende stages leverbaar. Bij elke aandrijfas wordt aangegeven hoeveel wielvermogen ze aankunnen. 

Bekijk alle tuning onderdelen voor de aandrijving van je Honda


 

Koelsysteem aanpassen aan de performance van je Honda

Goede koeling is onmisbaar als je jouw Honda motor maximaal wilt laten presteren. Wanneer de temperaturen te hoog oplopen zal je aan performance inleveren. Te koud is natuurlijk niet goed, je wilt wel dat de motor op bedrijfstemperatuur blijft. Stem daarom het koelsysteem van je Honda goed af op je set-up en het gebruik van de auto. 

Ga je regelmatig het circuit op, dan zul je misschien je olie koeler willen houden, zodat je langer door kunt rijden. Met een oliekoeler regel je dit. Let er wel op dat je niet te extreem gaat, zodat de olie op de openbare weg te koud wordt. 

Ook een goed werkende radiateur is onmisbaar in je Honda. Werkt de radiateur niet naar je zin? Je kunt hem eenvoudig meer laten koelen door een grotere ventilator te monteren. Is dit nog niet voldoende, dan zijn er ook dikkere radiateuren leverbaar, met meer koelvermogen. 

Bekijk hier alles wat je nodig hebt voor het verbeteren van het koelsysteem van je Honda


 

Honda tuning swap onderdelen

Je droomt over pk’s in je Honda, maar je twijfelt of je die dromen waarheid kunt laten worden met het motorblok dat nu in je Honda zit. Soms kom je erachter dat het slimmer, en vaak ook goedkoper, is om je motor in te ruilen voor een motor met meer potentie. Je 1.5 swappen voor een B-serie, F/H-serie of K-serie motor geeft je een goede basis om jouw tuning dromen uit te voeren.

‘Even’ een andere motor erin hangen is tegenwoordig gelukkig makkelijker dan vroeger. Wil je een motor in je Honda hangen die hier standaard niet in hoort, dan loop je tegen allerlei punten aan. Een van de belangrijkst punten zijn de motorsteunen. Hoe hang je jouw nieuwe motor netjes en stevig in je chassis? 

Performance merken zoals Hasport hebben hier iets op gevonden. Er zijn complete sets motorsteunen verkrijgbaar, waarmee je jouw swap eenvoudig inbouwt. De motorsteunen zullen niet het enige zijn waar je tegenaan loopt. Ook aandrijfassen, schakelstangen, de air intake, het spruitstuk en bedrading om je ECU aan te sluiten passen nu vaak niet meer. Wil je een andere motor in je Honda hangen? Maak het jezelf dan niet onnodig moeilijk en gebruik de swap onderdelen.

Bekijk hier alle swap onderdelen voor je Honda


 

Honda tuning met motoronderdelen

De standaard Honda motor is sterk en betrouwbaar. Uit een relatief klein blok wordt in de fabriek al een flink aantal pk’s gehaald, als je dit vergelijkt met andere autofabrikanten. Dit zorgt ervoor dat de Honda motor zeker potentie heeft als je wilt gaan tunen. 

Op een standaard motor kun je zelfs een turbo of supercharger zetten, waarmee je op lage boost jarenlang kunt rijden. Toch zit er een limiet aan wat je motor kan hebben. Afhankelijk  van je wensen, het gebruik van je Honda en het doel dat je voor ogen hebt, is het op een bepaald punt slim om de motor sterker te maken.

Zeker als je serieus veel pk’s uit je motor wilt gaan halen, is het beter om deze eerst aan te passen. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen sterkere motoronderdelen te gebruiken als je motor toch al aan revisie toe is. Je bent vaak niet eens veel duurder uit, en je hebt meteen een goede basis om later op een veilige manier toch nog wat meer pk’s uit je Honda te halen.  

Bekijk hier alle motoronderdelen voor je Honda

 

Tuning Honda cilinderkop

In de cilinderkop van je Honda bevinden zich allerlei onderdelen. Veel van deze onderdelen kunnen vervangen worden door betere, performance parts. Hiervoor hoef je niet altijd je hele motor te gaan versterken. Door alleen de nokkenassen te vervangen door sportievere, performance nokkenassen, gaat je vermogen erop vooruit. 

Wil je serieuze pk’s uit je Honda motor halen, dan is het slim om je motor hierop te bouwen. Vervang de standaard motoronderdelen in de cilinderkop door sterkere kleppen en klepveren. Zorg dat je cilinderkop stevig vastzit aan het onderblok met ARP kopbouten. 

Bekijk hier alle onderdelen voor je cilinderkop

 

Tuning Honda onderblok

Jouw Honda motorblok helemaal aanpassen aan je wensen? Dan mag het onderblok natuurlijk niet vergeten worden. Maak je motor klaar voor maximale prestaties met sterkere zuigers, zuigerveren, drijfstangen en de perfecte speling op de lagers. Alles wat je nodig hebt voor het bouwen van je Honda onderblok vind je in de webshop van AKR Performance. 

Als specialist in het leveren van Honda tuning onderdelen weten we precies wat jouw motor nodig heeft. Je vindt bij ons dan ook alleen de beste merken, die hoge kwaliteit onderdelen leveren. Om de beste prestaties te garanderen is het belangrijk dat alle onderdelen perfect gemonteerd worden. Vraag dan ook een goede motorbouwer je hierbij te helpen, zodat je het verlies van vermogen voorkomt. 

Vergeet niet de kop en/of het onderblok te vlakken voor het geheel weer in elkaar gezet wordt. Het is zonde als hier lekkage ontstaat en alles weer uit elkaar moet. 

Bekijk hier alle onderdelen voor het tunen van je Honda onderblok

  

Carterpan en smeersysteem bij Honda tuning

Het smeersysteem van je Honda zorgt ervoor dat je motor goed gesmeerd blijft en optimaal kan functioneren. Zonder goede smering lopen de lagers en zuigers vast en sta je stil. Het is dan ook belangrijk dat je van het smeersysteem op aan kunt. Vervang daarom regelmatig het oliefilter bij een onderhoudsbeurt en zorg dat er altijd voldoende, goede olie aanwezig is. 

Ga je graag het circuit op of neem je de bochten op de openbare weg bovengemiddeld snel? Dan kan een carterpan met schotten erin voor jou een aanrader zijn. Wanneer je op hoge snelheid een bocht neemt kan de olie één kant op gaan in je carterpan. Hierdoor bestaat de kans dat de olie pick-up geen olie meer aan kan zuigen. Dit brengt grote schade toe aan je motor, die het opeens zonder de noodzakelijk smering moet doen.  

Het oliesmeersysteem van je Honda in topconditie houden draagt bij aan een lange levensduur van je auto. 

Bekijk hier alle onderdelen voor het smeersysteem van je Honda


 

Honda tuning met turbo of supercharger

Wil je de performance van jouw Honda letterlijk een boost geven? Dan monteer je natuurlijk een turbo of supercharger. Het ene systeem is niet beter dan het andere. Wat je kiest is echt een kwestie van smaak. Sommige zijn gek op het jankende geluid van de supercharger, terwijl anderen geen genoeg krijgen van het fluiten van de blow off valve.

Turbo wheelie

Een turbo of supercharger set-up is geschikt voor op de openbare weg, het circuit en op de dragstrip. Voor de afstelling en de keus aan onderdelen is het wel belangrijk dat jij bepaalt welk doel je wilt bereiken met deze set-up. 

 • Wil je jaren lang met veel plezier je pk’s gebruiken of de openbare weg? 
 • Wil je extra vermogen om je maten op het circuit te lappen?
 • Of wil je iedereen het snot voor ogen rijden op de dragstrip?

Aan het begin van deze blog hebben we je een aantal vragen gesteld. Pak deze er nog eens bij en bedenk goed voor jezelf aan welke eisen jouw Honda moet voldoen. Neem niet een mega turbo omdat je vrienden dat ook doen, maar bedenk goed wat jij verwacht van je auto. Wil je ook trekkracht op lage toeren? Heb je geen zin om eerst terug te moeten schakelen voor het volle vermogen bruikbaar is? Dan is een megagrote turbo helemaal niet wat jij wilt. 

Door goed jouw wensen voor ogen te houden, stem je de set-up van je Honda helemaal af op wat jij wilt. Dat voorkomt dure teleurstellingen achteraf en zorgt ervoor dat je nóg meer plezier aan je Honda zult beleven. 

Bekijk hier alle turbo en supercharger onderdelen voor je Honda


     

Hulp bij je zoektocht naar Honda tuning en performance onderdelen?

O.k. je weet wat je wilt bereiken met je Honda set-up. Nu is het tijd om hier de juiste onderdelen bij te zoeken. Dat kan nog een flinke uitdaging zijn, want welke performance onderdelen passen er het beste bij elkaar? Welke tuning onderdelen leveren de beste prestaties op je Honda? 

Vind je het lastig om de juiste Honda tuning onderdelen voor jouw set-up samen te stellen? 

Vraag ons gerust om hulp. Wij adviseren je graag. We zijn niet voor niets de specialist als het gaat om de levering van Honda tuning onderdelen. We draaien al jaren mee in de tuningwereld en weten ondertussen precies wat werkt, en wat niet. 

Profiteer daarom van onze kennis en voorkom teleurstellingen. Het is natuurlijk zonde van je geld en tijd als blijkt dat de door jou gekozen tuning onderdelen niet op elkaar blijken te passen, of niet het effect geven dat jij ervan verwacht had. Het tunen van een Honda komt aan op details. Kleine details kunnen een groot verschil maken. 

Dit geldt ook voor het monteren van de performance parts. Stootranden zorgen voor vreemde wervelingen in de air intake of uitlaat. Dat wil je niet, want daardoor win je niet het maximale vermogen dat dit onderdeel je kan geven. Heb je zelf niet de kennis, gereedschappen of locatie om je performance parts perfect te monteren? In de werkplaats van AKR Performance staan ervaren monteurs voor je klaar om je het helpen met het tunen van je Honda. 

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van Honda tuning of heb je vragen over bepaalde onderdelen? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag aan meer Power!   

 


 

--> Verder lezen: Honda uiterlijk en Aerodynamica aanpassen naar jouw smaak

14 maart 2022